Home » Vesti » Naši pišu » CIK i ostala bratija- koliko neistine bez imalo stida!

CIK i ostala bratija- koliko neistine bez imalo stida!

         Beograd, 30.mart 2017.godine. Na sajtu Novog policijsko sindikalnog saveza pod naslovom Napustiti ili ostati i prihvatiti ponižavanja- pitanje u glavi pojedinih policajaca!!!??“ od dana 26.03.2017.godine objavljen je tekst u kome Vladimir-Spid Savić , sada već bivši policajac MUP R Srbije, istaknuti sportista, visokoobrazovan, častan i pošten čovek i policajac iznosi svoje bolne razloge zbog čega je morao da napusti policijski posao i da se otisne u svet kako bi pokušao da zaradi parče hleba za sebe i svoju porodicu.

Kako je naveo Savić, a i cilj autora teksta nije bio da blati policiju kao instituciju već da ukaže javnosti koja je očigledno jedini sudija u Srbiji, na izuzetno težak a neretko i ponižavajući posao policijskog službenika sa primanjima gotovo najmanjim od svih policajaca zemalja Evrope.

Umesto da vrh MUP ovaj tekst shvati kao dobronameran i uđe u ozbiljnu i duboku analizu istog, neko iz neke bratije, rečnikom dobro poznatim javnosti čijim perom pisano, zloupotrebio je tužnu ispovest i bolnu realnost srpskog policajca da napadne Novi policijsko sindikalni savez i njenog predsednika Momčila Vidojevića iznoseći pritom niz neistina na njegov račun. Istina, tu su onako uzput napadnuti još po neki ali je više no očigledno da se autor teksta ozbiljno uplašio povratka Vidojevića na sindikalnu scenu.

Taj, u najmanju ruku bezobrazan tekst, nafilovan nizom neistina i isključivo politički orjentisan, objavljen je na sajtu nekog udruženja pod nazivom CIK-Centar za istraživanje korupcije koje je registrovano kod APR kao udruženje sa matičnim brojem broj 28192851, PIB-om 109356733, pod šifrom delatnosti 9499 kao „organizacija na bazi učlanjenja“. Podatke o tom navodnom Centru za istraživanje korupcije možete naći na linku ovde.

Tekst je objavljem na sajtu www.cik.org.rs dana 27.03.2017.godine pod naslovom „Surova zloupotreba policije i policajaca u kampanji“ u delu „Politika“….Valjda Vam je svima iz ove rečenice jasno da im je cilj politika i blaćenje ne samo političkih neistomišljenika već i svakoga ko nije po volji neke bratije.

No, kada dalje uđete na navedeni sajt, u delu „Misija, vizija, cilj“ stoji bliže objašnjenje ko je taj CIK…“ Centar za istraživanje korupcije (CIK) neprofitna je nevladina organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom, s posebnim akcentom na otkrivanje korupcije u svim segmentima savremenog društva.“ Presudite sami kakve veze ima tekst sa tom njihovom deklarativnom misijom, vizijom i ciljem odnosno sa korupcijom. Svima je već sada jasno da taj CIK nije organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom već politikom. A da je politika i bratija na prvom mestu, samo par dana uoči predsedničkih izbora, na istome sajtu stoji kao udarna vest video anketa sa pitanjem „Da li ćete glasati i šta mislite ko će pobediti“.

No, taj CIK je njihova stvar i stvar bratije koja stoji iza njega. Zaista ne ulazimo u to da li iza teksta i CIK-a stoji državni sekretar MUP B.P.-I. kao što se pojavljuje na društvenim mrežama jer nam nije cilj da se bavimo nekim drugima, najmanje CIK i bratijom već isključivo problemima policajaca i zaposlenih u MUP.

Ovom prilikom osvrnućemo se na niz neistina iznetih na račun Novog policijsko sindikalnog saveza i predsednika Momčila Vidojevića.

Objavljeni tekst o Vladimiru Saviću nije stav Momčila Vidojevića već stav Vladimira Savića i sindikalne organizacije i pokušaj da se skretanjem pažnje na probleme koji sputavaju policiju da što efikasnije u interesu građana obavljaju svoj posao ti isti problemi što pre reše.

No, u interesu istine, u obavezi smo da javnost upoznamo šta je istina u navedenom tekstu a šta laž i obmanjivanje javnosti:

U delu teksta gde je izneto da Novi policijski savez Srbije je organizacija iza koje zapravo stoji Momčilo Vidojević, koji je podsećamo izbačen iz NPSS-a, ali je prisvojio sajt sindikata i promenio mu ime u Novi policijski savez Srbije. Kako smo obavešteni iz naših izvora, Momčilo Vidojević je za sada jedini član ovog sindikata. Podsetimo, Vidojević je upamćen po skandalu, kada je na konferenciji za medije načelnici odeljenja za medije MUP RS rekao da je lepa i da bi je rado…, ali da posti, nakon čega je osuđen od strane brojnih NVO za seksizam i nedolično ponašanje.

–               Novi policijsko sindikalni savez nije organizacija iza koje stoji Momčilo Vidojević već je Momčilo Vidojević samo predsednik i ovlašćeno lice koji je u skladu sa Statutom sindikata na Skupštini izabran.

–               Tačno je da je Momčilo Vidojević sa još par saradnika bukvalno „izbačen“  iz NPSS i to po nalogu pojedinaca iz Vrha MUP na čelu sa Stefanovićem ali je tačno i da se vodi nekoliko sudskih postupaka kojima će se dokazati nelegalnost održavanja Skupštine kao i da je protiv nekoliko sadašnjih samopostavljenih vođa NPSS koji se pojavljuju na političkim skupovima SNS, u vozilima MUP i sa zatamljenim staklima, podneto nekoliko krivičnih prijava zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela kao što su falsifikovanje , zloupotreba službenog položaja i slično.

–               Sajt sindikata www.npss.rs nije prisvojen od strane Vidojevića već je internet domen sa serverima vlasništvo fizičkog lica Momčilo Vidojević od 16.03.2009.godine, da je isti uz Ugovor ustupljen NPSS na privremeno korišćenje te da je potom, ponovo uz Ugovor ustupljen privremeno Novom policijsko sindikalnom savezu. Kako je neko mogao da prisvoji nešto što mu već pripada, pitamo bratiju i autor(ku)a teksta?

–               Kako navodi bratija i autor(ka)  teksta, nije tačno da je Vidojević jedini član sindikata već Novi policijsko sindikalni savez čini rukovodstvo sindikata kao i nešto manje od 350 članova koliko je zaposlenih za veoma kratko vreme pristupanjem i potpisivanjem pristupnice, dalo poverenje ovoj novoj sindikalnoj organizaciji koju predvodi naš iskusni i dugogodišnji borac za pravdu Momčilo Vidojević.

–               O skandalu koji navodi  bratija i autor(ka)  teksta…suvišno je da govorimo jer na sreću i zahvaljujući savremenim sredstvima komunikacije, društvenim mrežama i internet portalima, može svako od Vas da pogleda i utvrdi da je Vidojević brutalno napadnut i vređan a potom, po oprobanom scenariju bratije i Biljane Popović-Ivković proglašem krivcem.

Istina, u tekstu se još „prozivaju“ u negativnom kontekstu Veljko Mijailović i policijski sindikat Srbije, Nenad Ljubišić i udruženje „Arčibald Rajs“ kao i Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i isti se optužuju za političko delovanje, nastupe i zloupotrebu policije u političke svrhe. Ovim CIK i bratija još jednom dokazuju da nemaju ama baš nikakve veze sa istraživanjem korupcije pa još u interesu građana, kako se navodi u njihovom planu delovanja već samo blaćenje političkim i samo političkim rečnikom.

Postavlja se otvoreno pitanje, zašto se neko plaši stvaranja nove sindikalne organizacije sa potpuno novim načinom rada, organizovanja i pristupom rešavanju problema jedne bezbednosne strukture kao što je policija i povratkom jednog dugogodišnjeg sindikalca, dokazanog borca za pravdu Momčila Vidojevića?

Da li se priprema neka nova sramotna „analiza rizika“ pa se neko opravdano plaši da će ponovo Vidojević stati pred nepravdu kao što je stao i dok je bio na čelu NPSS i predvodio protest protiv otkaza pod izgovorom „analize rizika“ koji mu poslodavac na čelu sa Stefanovićem nikada nije oprostio a kasnije i uz pomoć najbližih saradnika koji su ga prodali, bukvalno „proterao“ iz NPSS?

Novi policijsko sindikalni savez ovom prilikom mora da javno prizna da nema dug prema ni jednoj političkoj partiji da se pojavljuje na mitinzima podrške kao ni da niko iz političkog vrha MUP nije „postrojio“ ni Vidojevića a ni bilo koga drugog iz rukovodstva sindikata stavljajući im pritom jasno do znanja da „ukoliko ne budu primećeni na jednom od sledećih mitinga SNS-a, mogu sami da vrate sva vozila MUP koja su im data i da se sami jave na posao“. Naravno, u znak ispunjenja prihvaćenih „obaveza“ počele su da sevaju fotke sa političarima po društvenim mrežama.

Takođe moramo da javno priznamo da kao sindikalna organizacija nismo ni javno a ni tajno podržali ni jednu političku partiju ili pojedinca u predsedničkoj ili bilo kojoj drugoj političkoj kampanji, nismo učestvovali u međusobnim optužbama sindikata što nam poslodavac mnogo zamera kao i to da smo javno podržali radničke zahteve PSS-a i SSP-a prilikom organizovanja protesta.

Novi policijsko sindikalni savez ide dalje, nećemo se obazirati i vreme gubiti na neprimerene komentare i laži javno i bez stida iznete, već se fokusirati na konkretne probleme zaposlenih u MUP.

Jedan od gorućih problema je i napuštanje časnih i poštenih policajaca kao što je posle Savića i Mamutovića jučerašnje napuštanje policajca PU u Zrenjaninu.

Pozivamo sve policajce koji su otišli iz policije pod okolnostima kao Savić, Mamutović i slični, da se jave Novom policijsko sindikalnom savezu putem elektronske pošte centrala@npss.rs ili kontakt@npss.rs  a takođe pozivamo da nam se jave i kolege koji znaju da su časni i pošteni policajci napustili policijski posao pod okolnostima navedenim u tekstu od 26.03.2017.godine.

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!