Home » Vesti » Obaveštenja » Dan sastanaka predstavnika poslodavca i sindikata. Kraj “nade” o jednokratnoj novčanoj pomoći!

Dan sastanaka predstavnika poslodavca i sindikata. Kraj “nade” o jednokratnoj novčanoj pomoći!

Beograd, 10.novembar  2016.godine. Danas je u Ministarstvu unutrašnjih poslova održan redovni sastanak Radne grupe za saradnju sa sindikatima sa jedne strane i predstavnika zainteresovanih sindikata u policiji sa druge kao i sastanak komisije za praćenje primene PKU za policijske službenike

Kako su se razgovori odvijali i oko kojih tema se razgovaralo možete se informisati na zvaničnim internet stranicama pojedinih sindikata.

Ovom prilikom rezimiraćemo izveštaje dva   reprezentativna  sindikata.

Kako stoji u obaveštenju jednog od dva reprezentativna sindikata, Nezavisnog sindikata policije-NSP sastank je obeležio izuzetno veliki broj tema koje su u svakom slučaju aktuelne među zaposlenima kao i teme kojima treba da se  bave sindikati.(izveštaj pogledajte ovde…)

Na sastanku predstavnici NSP su sa Radnom grupom vodili razgovore oko rešavanja stambenih problema  zaposlenih koji privremeno koriste stanove u vlasništvu države (za aktuelne “beskućnike” niko ne vodi brigu…), načinu isplate otpremnine za zaposlene  koji su na bolovanju i kojima je tim povodom umanjena penzija 20%, o zaposlenima koji žele sporazumni raskid radnog odnosa, o kolegama koji su poslednjom sistematizacijom premešteni na druga, nepovoljnija radna mesta, o tome  kako da se iznađe mogućnost da se svim policajcima angažovanim na radnim zadacima  sa pripadnicima IJP izvrši uvećanje koeficijenta kao i  o različitom načinu tumačenja Aneksa PKU za državne službenike.

Na sastanku je bilo reči i o obećanih 10-20.000,oo dinara “dogovorene” jednokratne pomoće za koju, sasvim očekivano, nema para u budžetu. Samim tim su prestala očekivanja zaposlenih o pomoći koju su obećali predstavnici dva reprezentativna sindikata, NSP i PSS tokom 2015. i početkom 2016.godine. Izgovor  I opravdanje predstavnika Radne grupe odnosno MUP-a je to što je “ugovoreno trajno povećanje od 5%”.

Izveštaje sa sastanke Radne grupe za saradnju sa sindikatima i drugih  sindikalnih organizacija očekujte do kraja dana ili eventualno sutra, ukoliko ima da se iznese nešto o čemu se istinski pregovaralo sa poslodavcem u ime zaposlenih ili po sistemu “presipanje iz šupljeg u prazno” (čitaj: Iz jednih praznih džepova policajaca u druge…).

Kako stoji u saopštenju drugog reprezentativnog sindikata u policiji, Policijskog sindikata Srbije-PSS, danas je sa početkom u 12.oo časova  održan sastanak Komisije za praćenje primene PKU za policijske službenike.(izveštaj pogledajte ovde…)

Pored svakodnevnih problema na koje pojedinačno na terenu nailaze policijski službenici a o kojima se diskutovalo , na sastanku je  postignut dogovor i doneta odluka oko poštovanja Aneksa PKU za policijske službenike u delu isplate solidarne pomoći kao i da  je državni sekretar Miličković “izričito stao na stranu prava i naredio službama finansijskog poslovanja da postupe po ovoj odluci Komisije u što kraćem roku”.

Posle niza današnjih sastanak konačno zaposleni mogu da prestanu da se nadaju isplati jednokratne, a više puta  obećane pomoći i to ni 10.000,oo ni 20.000,oo dinara.

Ostaje uteha i željno isčekivanje povećanja od “celih” 5% koje je obećao premijer Aleksandar Vučić.

Novi policijsko sindikalni savez

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...