Home » Vesti » Obaveštenja » Danas je 8.mart, međunarodni dan žena

Danas je 8.mart, međunarodni dan žena

       Beograd, 8. Mart 2018.godineDanas je 8.mart, međunarodni dan žena. Međunarodni dan žena obeležava se širom sveta u sklopu borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Po prvi put, Dan žena je obeležen 28. februara 1909. godine u američkoj Deklaraciji koju je objavila Socijalistička partija Amerike.

Ideja obeležavanja Međunarodnog dana žena došla je početkom 20. veka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Žene zaposlene u industriji odeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata. Demonstracije je rasturila policija, a žene su formirale sindikat dva meseca kasnije.

Osmomartovski protesti su postali tradicija u narednim godinama, a najveći bili su 1908. kada je 15.000 žena marširalo ulicama Njujorka zahtevajući kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu 1910. godine, u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je i ustanovljen Međunarodni dan žena, na predlog Klare Cetkin, koja je bila član Nemačke socijalističke partije.

Sledeće godine, Međunarodni dan žena je obeležen u Austriji, Danskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prva faza Ruske revolucije.

Nakon oktobarske revolucije, boljševička feministkinja Aleksandra Kolontaj ubedila je Vladimira Iljiča Lenjina da postane nacionalni praznik 8. marta i tokom sovjetske ere obeležio „heroizam radnika“.

Međutim, u mnogim komunističkim zemljama, taj praznik je izgubio ideološku osnovu i postao je prilika da muškarci izraze svoju ljubav i poštovanje prema ženama.

  1. godine, UN, koje su proglasile tu godinu Međunarodnom godinom žena, zvanično je počela obeležavati ovaj praznik pod nazivom Međunarodni dan žena.

Dve godine kasnije, Generalna skupština UN-a je rezolucijom proglasila 8. marta Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Novi policijsko sindikalni savez svojim koleginicama kao i svim damama čestita praznik 8.mart.

 

Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...