Home » Vesti » Obaveštenja » Danas se u Srbiji obeležava Dan državnosti

Danas se u Srbiji obeležava Dan državnosti

Beograd, 15.januar 2017.godine. Danas se u Srbiji slavi 15. februar – Dan državnosti.

Dan državnosti Republike Srbije obeležava se u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka.

Prvi srpski ustanak je i početak Srpske revolucija koja obuhvata vreme Prvog srpskog ustanka, Hadži Prodanovu bunu, Drugi srpski ustanak  i jedan period vladavine kneza Miloša. Traje sve do ukidanja feudalizma u Srbiji (1835.). Izbijanjem Srpske revolucije nastaje veliki prelom u našoj istoriji. Obnovljena je srednjovekovna državnost i stvorena srpska država. Za vreme Prvog srpskog ustanka Srbija bila je samostalna i van turske kontrole, ali je posle sloma ustanka prešla trnovit put do sticanja autonomije (1830.). Za vreme Srpske revolucije Srbi su proterali Turke (izuzev onih Turaka koji su živeli u garnizonama), ustavno uredili državu, ukinuli feudalizam i stvorili društvo slobodnih seljaka.Osnovni ishod Srpske revolucije je autonomna država u okviru Osmanskog carstva bez feudalnog poretkanjug

Takođe, 15. februara obeležava se i zbog 1835. godine kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Na današnji dan 1835.godine u Kneževini Srbiji usvojen je Sretenjski ustav, prvi ustav u modernoj srpskoj istoriji. Napisao ga je sekretar kneza Miloša Obrenovića Dimitrije Davidović, po uzoru na francuski i belgijski ustav. Koristeći negodovanje Austrije i Rusije, koje nisu imale razumevanja za liberalizam Davidovićevog dokumenta, knez je u martu ukinuo ustav.

Praznik Dana državnosti određen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Srpska pravoslavna crkva 15. februara slavi Sretenje.

 Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima („Službeni glasnik RS”, br. 43/01, 101/07 i 92/11) neradni dani za Sretenje-Dan državnosti Srbije susreda i četvrtak –15. i 16. Februar 2017.godine.

 

Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...