Home » Vesti » Obaveštenja » Ko sve u MUP glumi doktora?

Ko sve u MUP glumi doktora?

Beograd, 07.maj 2017.godine. Već je postalo uobičajeno da se zaposleni u policiji o izuzetno bitnim stvarima po njih, upoznaju prvo iz medija. Tako je televizija TV N1, dana 13.04.2017.godine u vestima objavila da je  „MUP od četvrtka pod nadzorom Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića nakon što je jedna policijska uprava od lokalne zdravstvene ustanove tražila lične podatke pacijenata sa dijagnozom „F“, tj. dijagnozom devijacija duha i svesti.“

Dalje u tekstu ova televizijska kuća prenosi pitanje koje postavlja poverenik Rodoljub Šabić a to je  zašto policija traži podatke građana koji se leče od šizofrenije, depresije, fobija i još nekoliko stotina devijacija pod dijagnozom „F“, uz konstataciju da je takva obrada podataka ekstremno problematična.

Ovom, veoma osetljivom temom, televizija N1 nastavila je da se bavi i u tekstu pod naslovom Šabić: Slučaj „F“ dijagnoze ilustruje loš odnos države od dana 05.maja 2017.godine gde između ostalog Šabić navodi da slučaj „F“ dijagnoza ilustruje „nedopustivo loš odnos države prema zaštiti podataka o ličnosti“. Ovo u prevodi znači da je nedopustivo loš odnos države prema policijskim službenicima, što je odavno poznato zaposlenima u policiji.

Očigledno da se na tome nije stalo bez obzira što je ova televizija nastavila da istražuje ovu temu i o tome redovno obaveštava javnost, pojedine Uprave iz vrha MUP ne obaziru se na ovu preporuku poverenika već takozvanim depešama daju naloge rukovodiocima organizacionih jedinica na terenu da bez obzira na to što nisu kvalifikovani za ovu vrlo osetljivu materiju, procenjuju psihičko i suicidno stanje zaposlenih i o tome redovno izveštavaju Sektor za ljudske resurse odnosno Odeljenje za psihološku prevenciju i selekciju odnosno da se za pripadnike organizacionih jedinica kod kojih su primećena suicidna ponašanja popunjava poseban upitnik i da se isti dostavi tom Odeljenju najkasnije do juna meseca 2017.godine.

Mnogim zaposlenima još se mota po glavi skandalozna  „analiza rizika“ koja je čak indirektno odnela i nekoliko života pripadnika policije koji nisu mogli da podnesu da bez razloga ostave porodicu na ulicu, bez parčeta hleba a da zbog toga još nije niko odgovarao za taj nepromišljeni poteza sve je izvesnije da nikada niko neće ni odgovarati, sada se pojavljuje novo ispitivanje i procena psihološkog stanja policajaca i to kako nalažu u Sektoru za ljudske resurse, da tu procenu izvrše rukovodioci org.jedinica na terenu bez obzira što nisu za to kvalifikovani.

Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...