Home » Vesti » Obaveštenja » “Ljudska prava u Srbiji 2018“-Zakon po radnike najnepovoljniji u poslednjih 60 godina.

“Ljudska prava u Srbiji 2018“-Zakon po radnike najnepovoljniji u poslednjih 60 godina.

Beograd, 22 februar 2019.godine. Beogradski centar za ljudska prava u godišnjem izveštaju za 2018. godinu predstavio je podatke o tome koliko se u Srbiji poštuju ljudska prava?

Njihovi istraživači analizirali su Ustav, važeće zakone i poštovanje prava građana zajamčena Međunarodnim paktom o građanskim i političkim slobodama.

Predstavljajući rezultate istraživanja  Beogradskog centra za ljudska prava kakva su ekonomska i socijalna prava građana Srbije, predstavnici ove organizacije izneli su podatak da u  ekstremnom siromaštvu živi oko pola miliona ljudi. Zakon po radnike i to one najslabije plaćene – sezonske, najnepovoljniji je u poslednjih 60 godina.

„Ovaj zakon predviđa radno angažovanje sezonskih radnika bez potpisivanja ikakvog osnova za njihov rad. To znači da su lišeni svake zaštite svojih prava koja na osnovu rada mogu da ostvare. Poslodavac određuje radnu normu, a ne vodi se evidencija o učinku rada, tako da možete da zaključite da sve zavisi od volje poslodavca“, kaže Nataša Nikolić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Nepoštovanje prava radnika odražava se na životni standard u Srbiji. Te naspram minimalne zarade od 27.000 dinara stoji minimalna potrošačka korpa od 36.000, dok je prosečna potrošačka korpa 70.000 dinara.

            Ministar policije Nebojša Stefanović nedavno je najavio postavljanje 1.000 pametnih kamera u Beogradu, koje će prepoznavati lica i registarske oznake. Svoj stav u vezi najave ministra Stefanovića, odnosno da li postavljanje kamera ugrožava privatnost građana, predstavnici Beogradskog centra za ljudska prava prokomentarisali su na sledeći način:

„Ponovo smo izostavili u novom zakonu video nadzor kao način obrade podataka, zaista je nejasno zašto smo se opet odlučili za takvo rešenje, imajući u vidu koliko je zastupljen takav način obrade podataka“, kazao je Dušan Pokuševski iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Za ljudska prava najviše se bore nezavisne institucije, međutim, zaključak Beogradskog centra je da su pod pritiskom vlasti i one sve manje nezavisne ili marginalizovane.

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Bivši policajci i vojnici formirali udruženje-POKRET ZA BEZBEDNU SRBIJU

          Beograd, 26.septembar 2018.godine. Grupa bivših pripadnika policije, Vojske Srbije i ...