Home » Vesti » Obaveštenja » Nema štrajka zaposlenih u pravosuđu!

Nema štrajka zaposlenih u pravosuđu!

Beograd, 01.novembar.2016.godine. Kako su preneli mediji, štrajka zaposlenih u pravosuđu čiji je početak najavljivan za danas ipak neće biti jer je postignut dogovor između Ministarstva pravde i sindikata zaposlenih u pravosuđu.palata-pravde

U toku jučerašnjeg dana postignut je dogovor između ministarstva pravde sa jedne strane i predstavnika Sindikata pravosuđa Srbije i Sindikata organizacija pravosudnih organa Srbije sa druge strane. Dogovoreno je iznalaženje načina unapređenja statusa i materijalnog položaja zaposlenih, da se formira zajednička radna grupa čiji je cilj izrada nacrta zakona koji bi trebalo da na zaseban način uredi položaj zaposlenih u pravosuđu kao i da se regulisanje njihovog položaja izuzme iz Zakona o državnim službenicima i nameštenicima.

Pre dva dana premijer Aleksandar Vučić prilikom obraćanja javnosti povodom povećanja plata u javnom sektoru saopštio je da nije određeno povećanje plata zaposlenima u pravosuđu već je ostalo da se oko toga dogovore predstavnici Ministarstva i zaposlenih.

– U pravosuđu treba da vidimo narednih dana, reč  je o 16.000 čuvara i 13.000 zapisničara, moraju da nam kažu šta hoće, trajno povećanje ili trenutnu pomoć – rekao je premijer Vučić na konferenciji u Vladi Srbije.

U toku jučerašnjeg dana predstavnici sindikata najavili su  da će članovi sindikata danas štrajkovati tražeći povećanje plate, jer su nezadovoljni ponuđenim povećanjem od pet odsto. Sindikat je nezadovaljan zbog toga što plate u pravosuđu nisu povišene u proteklih šest godina, dok su drugim budžetskim korisnicima povećavane.

Međutim, u toku dana agencije su prenele saznaje iz Ministarstva pravde da su predstavnici Ministarstva i sindikata postigli dogovor.

Postignutim dogovorom između predstavnika Ministarstva pravde i sindikata stekli su se uslovi da se štrajk koji je za danas najavljen odloži.

Zaposlenima u MUP ovakav isti scenario je priređivan više  puta u poslednjih nekoliko godina sa gotovo identičnim ishodom što je donelo dobro samo Ministarstvu ne i zaposlenima koji više no očigledno, iznevereni mnogo puta, nežele da se onim najjačim sindikalnim oružjem a to je ŠTRAJK bore za svoja prava. Sindikalnu borbu u MUP zamenili su česti „jalovi“ sastanci vođa sindikata, sindikalna prodaja, sportske igre i neizbežna „fejsbuk revolucija“ odnosno društvene mreže kao najveći izliv nezadovoljstva zaposlenih. Od toga koristi nema.

Tu je novi početak, Novi policijsko sindikalni savez koji će svojim jačanjem i omasovljenjem jednog dana vratiti poverenje zaposlenih u sindikalno organizovanje i iskrenu i pravu sindikanu brobu. U Vašem interesu  je da nam pomognete da očajamo.

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...