Home » Vesti » Obaveštenja » Policija dobija povećanje plate od 5%.

Policija dobija povećanje plate od 5%.

          Beograd, 31.oktobar 2016.godine. Posle višemesečnih najava juče je premijer Aleksandar Vučić na  konferenciji za medije saopštio da je Vlada R Srbije u dogovoru sa predstavnicima MMF usaglasila povećanje plate za zaposlene u Javnom sektoru. Tim povećanjem policija je dobila povećanje od 5%.

Juče je premijer Aleksandar Vučić  na konferenciji za novinare u Vladi R Srbije rekao da se nikom plata neće povećati za manje od pet odsto i dodao da se širi osnova za povećanja. Kako je na konferenciji za novinare rekao premijer Aleksandar Vučić zaposlenima u prosveti plata će biti povećana između šest i sedam odsto, zdravstvu, policiji, vojsci, kulturnim i socijalnim ustanovama – pet odsto, dok će penzionerima  linearno biti isplaćeno između pet i šest hiljada dinara pomoći, a od 1. januara biće povećane penzije.

Prema rečima premijera, velika borba bila je da se policiji i vojsci povećaju plate te da su predstavnici MMF-a pristali na povećanje tek kada je premijer bio rešen da napusti pregovore.

Da se podsetimo, u paketu  smanjenja plata zaposlenima u javnom sektoru krajem 2014.godine sa obrazloženjem konsolidacije finasija i sprečavanja bankrota države, kako su izjavljivali predstavnici Vlade, i policiji je smanjena plata za 10%.

Šta to znači prevedeno u brojke?

Uzećemo reprezentativni primer plate policajca sa 10 godina staža i platom od 45.000,oo dinara.

  • godine plata 45.000,oo + 10.000,oo na ime nadoknade ili tzv „socijlne pomoći“,
  • Od 10.000,oo dinara koje nisu bile deo plate, u platu „ulazi“ oko 5.600,oo dinara i tada ta ista plata iznosi 50.600,oo dinara.
  • Posle umanjenja od 10% odnosno „skidanjem“ sa plate 5.060,oo dinara, plata policajcu sa 10 godina staža iznosi 45.540,oo dinara.
  • Početkom 2016.godine policija dobija povećanje plate od 2% odnosno 910,oo dinara te dolazimo do cifre od 46.450,80 dinara.
  • Sa najavljenim povećanjem od 5%, plata od 46.450,80 dinara biće povećana za 2.272,54 dinara što će dovesti do toga da plata policajca sa 10 godina staža iznosi 47.723,34 dinara.

Povećanje plata izraženo u procentima doneće najviše onima koji već imaju velike plate, odnosno nepravda prema onima sa najmanjim primanjima se nastavlja i dalje.

Iz primera proizilazi da je policajac na „pozitivnoj nuli“ ali se postavlja jedno veliko pitanje, da li policajac sa ovom platom može da pokrije sve troškove života uključujući i plaćanje stana i ostalih dažbina, a imajući u vidu da je policajcu, Zakonom o policiji zabranjeno da se bavi dodatnim poslovima i na taj način obezbedi dodatne prihode za život sebe i svoje porodice.

Prema izveštaju Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada u R Srbiji bez poreza i doprinosa isplaćena u septembru 2016. godine iznosi 46.558 dinara. 

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija na osnovu podataka o vrednosti potrošačke korpe i podataka Republičkog zavoda za statistiku, prosečna potrošačka korpa za mesec avgust 2016. godine iznosila je 67.995,71 dinara.kupovna-moc-avgust-2016

Zaposlenima ostaje samo da se zahvale premijeru Vučiću na izrazu dobre volje i povećanjem plate jer je više no očigledno da je ovo povećanje isključivo nagrada premijera Vučića i Vlade R Srbije a ni u kom slučaju bilo kog sindikata jer gotovo svi sindikati u policiji već dve godine ćute. Po prvi put od slobode sindikalnog organizovanja u policiji nije ni jedan sindikat izašao sa čuvenim stavom da je posle „najave štrajka i teških pregovora“ dogovoreno povećanje plate zaposlenima pa samim tim zaposlenima ostaje da sede i mirno sve to posmatraju bez bojazni da će neko da im nudi da potpišu pristupnicu kao zahvalnost nekom sindikatu za izboreno povećanje plate.

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...