Home » Vesti » Obaveštenja » Policija ostala bez jedinog pravog reprezentativnog sindikata

Policija ostala bez jedinog pravog reprezentativnog sindikata

Beograd, 05. mart 2019.godine. Policajci u Srbiji danas su ostali bez jedinog pravog reprezentativnog sindikata. Poslodavac, Ministarstvo unutrašnjih poslova, po prvi put u svojoj istoriji, putem saopštenja, obavestilo je javnost i medije, da je jednom od dva reprezentativna sindikata u Policiji, Policijskom sindikatu Srbije, na potpuno neuobičajen i protivzakonit način oduzet status reprezentativnog sindikata.

Povodom ovakve sramne i protivzakonite odluke političkog vrha MUP-a, danas se predsednik Veljko Mijailović obratio javnosti video konferencijom koju možete pogledati ovde.

Posle ogromne hajke u poslednjih dve godine koje je vodio politički vrh  Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) uz pomoć drugog reprezentativnog sindikata Nezavisnog sindikata policije (NSP) i takozvanih „kombi“ sindikata, jedinom pravom reprezentativnom sindikatu u policiji, Policijskom sindikatu Srbije (PSS) oduzet je status reprezentativnog sindikata u MUP.

Ovakvom činu prethodili su ogromni pritisci na PSS prvenstveno na predsednika Veljka Mijailovića kao i na članstvo na terenu. Politički vrh MUP-a pokušao je u više navrata da „pakovanjem“ afera i medijskim linčom natera članstvo PSS-a da smeni Mijailovića i ovaj sindikat stavi pod svoju kontrolu i poslušnost po sistemu smene Gliša Vidovića sa čela Sindikata srpske policije (SSP) i Momčila Vidojevića sa mesta predsednika Nezavisnog policijskog sindikata Srbije (NPSS). Sobzirom da to nisu uspeli i da nisu uspeli da „kupe“ najbliže saradnike Mijailovića, usledio je premeštaj sa radnog mesta u MUP a potom i do ukidanja statusa reprezentativnosti sindikata.

Vrh MUP-a, izdao je saopštenje za javnost i medije da PSS nije više reprezentativni sindikat u policiji, što se do sada nikada nije desilo jer su građani previše zauzeti problemima kako da prežive i prehrane porodicu no što su zainteresovani za status nekog sindikata u policiji. Ovo najviše interesuje zaposlene a oni su od strane poslodavca mogli da budu obavešteni internim aktom odnosno depešom. No, više je no očigledno da je cilj političkog vrha MUP-a da se što više diskredituje ovaj sindikat i njegov predsednik Veljko Mijailović.

MUP je javno, putem Saopštenja, priznao da je na do sada neuobičajan način i suprotno Zakonu o radu, oduzeo PSS-u status reprezentativnog sindikata, bez uobičajenog i zakonom predviđenog načina za proveru statusa sindikata.

Da Vas podsetimo, na potpuno protuvzakonit način i uz klasičnu diktaturu nad pravom i pravdom, 25.09.2017.godine, dugogodišnji predsednik i osnivač NPSS-a i tadašnji predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza Momčilo Vidojević dobio je RASKID RADNOG ODNOSA po čijoj tužbi Upravni sud još uvek nije doneo nikakvu odluku. Nedugo potom predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić je takođe uz nepoštovanje Ustava, zakona i Međunarodnih konvencija dobio raskid radnog odnosa.

Da li se ovakav scenario priprema i za Veljka Mijailovića ostaje da vidimo?

Vaš Novi policijsko sindikalni savez-NPSS!!!

x

Check Also

“Ljudska prava u Srbiji 2018“-Zakon po radnike najnepovoljniji u poslednjih 60 godina.

Beograd, 22 februar 2019.godine. Beogradski centar za ljudska prava u godišnjem izveštaju za 2018. godinu ...