Home » Vesti » NPSS Istraživanje » Policijski sindikat Srbije-PSS održao protest

Policijski sindikat Srbije-PSS održao protest

Beograd, 11.decembar 2016.godine. Danas je u Beogradu, ispred zgrade Vlade R Srbije u minut  do 12 Policijski sindikat Srbije-PSS zajedno sa Vojnim sindikatom Srbije održao protest. Podršku PSS-u pružili su i članovi Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine i Udruženja penzionisanih vojnih lica Srbije.

Za razliku od protesta koji je prethodno održao Vojni sindikat Srbije kada im je nekoliko policijskih sindikata pružilo podršku, PSS-u policijski sindikati nisu pružili podršku iako je očigledno da se zahtevi koje PSS izneo kao razlozi za protest, odnose na sve zaposlene u MUP.

Kako su predstavnici ovog sindikata istakli, Policijski sindikat Srbije odlučio je da organizuje protest, pošto im je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio da od jednokratne pomoći, koju im je u decembru prošle godine obećao premijer Aleksandar Vučić, neće biti ništa.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović između ostalog je rekao: „Oni se brane od MMF, ja nigde nisam pročitao u Ustavu da je MMF neka vlast u Srbiji. Kada ne znaju šta da kažu, kažu MMF. Onda gospodo nemojte više da predstavljate državu, mi ćemo uputiti dopis MMF, pa ćemo sa njima rešavati ta pitanja“.

Mijailović je najavio da će u narednih nekoliko dana podneti 37 krivičnih prijava protiv ljudi koji su sprečavali održavanje skupa i najavio da sindikat za naredni protest priprema „određenu vrstu performansa“ koji će „ostaviti jak utisak kakvi su policija, vojska i država“

Policijski sindikat Srbije je održao protest  zajedno sa Vojnim sindikatom Srbije sa zahtevima:

  • isplate obećane solidarne pomoći u visini od 20.000,00 dinara,
  • obećano povećanje dnevnica za operativni sastav policije,
  • zimska uniforma,
  • civilna odeća za UKP i OKP,
  • depeša o zabrani nagrađivanja,
  • čl.47 PKU za državne organe,
  • zaštita ranjenih i povređenih kolega na Kosovu i Metohiji itd.

I dok je PSS protestom izražavao nezadovoljstvo i neslaganje sa odnosom Vlade R Srbije prema policiji i lošem materijanom stanju zaposlenih  MUP i Ministarstvo odbrane izdali su zajedničko saopštenje.

Saopštenje prenosimo u celini.

MUP

Broj: 1028/16

  1. decembar 2016. godine

Današnji protest Policijskog sindikata Srbije i Vojnog sindikata Srbije nije način za rešavanje problema i izazova sa kojima se kao društvo i država suočavamo, pogotovo  kada je država našla način da poveća zarade u policiji i vojsci za pet odsto, da ih modernizuje i opremi. Rešenja za sve probleme i dalje će se tražiti u razgovorima i uzajamnom razumevanju usklađenom sa realnošću, što podržava i većina pripadnika vojske i policije. Važno je da se prilikom svakog protesta u potpunosti poštuju Ustav i zakoni Republike Srbije. To danas što smo mogli da vidimo iz nastupa pojedinih sindikalnih vođa, nažalost nije bio slučaj.

Ministarstvo unutrašnjnih poslova i Ministarstvo odbrane nastaviće da kreiraju atmosferu konstruktivnih dijaloga sa svim sindikatima i truditi se da poboljšaju životni standard i uslove rada svakog pripadnika bezbednosnih snaga.

Da li zbog protesta PSS gde je jedan od zahteva i poštovanje člana čl.47 PKU za državne organe ili sve veći pritisak zaposlenih da im se isplati ono što je obećano i potpisano, Ministarstvo unutrašnjih poslova dana 08.12.2016.godine depešom 08 broj 46/2016, Sektor za ljudske resurse obaveštava organizacione jedinice i reprezentativne sindikate PSS i NSP (sindikate informativno) da budžetom nisu predviđena sredstva za isplatu te kako navode iz MUP „može se zaključiti da zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova za 2015. I 2016.godinu ne mogu ostvariti predmetno pravo“.Depesa sektora za ljudske resurse 08.12 (1).2016

Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...