Home » Vesti » Obaveštenja » Poljski policajci dobijaju masku protiv smoga

Poljski policajci dobijaju masku protiv smoga

Varšava — Glavna komanda poljske policije naručuje za sve svoje policajce maske protiv smoga.

Izvor: Beta, B92

Foto: GettyImages
Od početka godine u mnogim mestima, pre svega na jugu i jugo-zapadu zemlje ali i u Varšavi, zbog smoga se teško diše i bolnice su, kaou Krakovu, prepune Poljaka koji se žale na teškoće dok neki poljski gradovi uvode i besplatni gradski prevoz.

„Prethodnih godina ta pretnja od smoga pojavljivala bi se jednom, dva ili nekoliko puta godišnje. Sada je sve gore. Moramo da vodimo računa o zdravlju policajaca. Naš cilj je da svaki policajac kome je takva maska potrebna i želi da sa maskom obavlja svoje dužnosti, masku i dobije“, rekao je danas portalu Virtualna Poljska portparol Glavne komande policije Andžej Brovarek.

Poljski grad Živjec Svetska zdravstvena organizacija proglasila je prošle godine za najzagađeniji grad u Evropskoj uniji, u Skali kraj Krakova na jugu Poljske u novogodišnjoj noći izmereno je zagađenje česticama prašine veće nego u Pekingu, a od 50 najzagađenijih mesta u Evropskoj uniji, čak 33 su u Poljskoj.

Izveštaji ekoloških organizacija pokazuju da u Poljskoj svega 10 odsto zagađenja i smoga potiče od velikih fabrika i industrije još uvek bazirane na uglju, 10 odsto od izduvnih gasova automobila, a čak 80 odsto iz peći običnih Poljaka koji se zahvaljujući zastarelim zakonima greju čime stignu, starim nameštajem pa čak i plastičnim flašama.

Na prekogranične „posete“ smoga iz Poljske žale se i susedi, obično Češka a najnovije i Švedska pošto je institut iz Stokholma koji prati stanje zagađenja u vazduhu za retku pojavu Stokholma zavijenog u izmaglicu smoga optužio zagađenje koje je zahvaljujući vremenskim prilikama stiglo iz Poljske.

Smog je doneo i pravi bum terapije i lečenja disajnih organa u slanim pećinama, pre svega u dva stara rudnika soli, najstarijem u Evropi u Bohnji i drugom najstarijem Vjelički kraj Krakova koja su oba pod zaštitom Uneska.

Hladan, vlažan visoko jonizovani vazduh u rudniku soli iz 13. veka prija plućima.

„Plućima je posle smoga potrebna rehabilitacija, baš kao je potrebna terapija kada slomimo ruku. Zato smo potpisali sporazum s rudnikom Vjelička gde imaju velike uspehe u lečenju“, kazao je direktor Bolnice za oboljenja pluća iz Krakova Kšištof Gžešik.

Za lečenja posledica udisanja zagađenog vazduha i plućnih oboljenja u Vjelički je izdvojen kompleks na dubini od 135 metara a lečenje traje 14 do 24 dana. ;

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...