Home » Vesti » Obaveštenja » Povećanje minimalca-poraz sindikalizma!

Povećanje minimalca-poraz sindikalizma!

            Beograd,14.septembar  2017.godine.U Srbiji je pre dva dana povećana minimalna cena rada. Minimalna cena rada je povećana sa dosadašnjih 130 na 143 dinara po satu iako su predstavnici UGS Nezavisnost i SSSS najavljivali da će minimalna cena da bude povećana na 154 dinara.

            Kako su preneli mediji, o minimalnoj ceni rada koja će od 1.januara iznositi 143 dinara, na sednici Socijalno ekonomskog saveta dogovorili su se predstavnici Vlade R Srbije i Unije poslodavaca.

            Ovo je još jedan poraz sindikalizma u Srbiji i dokaz nemoći sindikata koji sede kao partneri u SES i njihovih lidera da bar pokušaju da se izbore za bolji status zaposlenih u Srbiji.

Na ovakvu odluku koja je očigledno doneta bez saglasnosti sindikata, isti ti sindikati su ostali nemi. Jedino je reagovao sindikat „Sloga“ koji je u svom saopštenju između ostalog istakao da  „Minimalna cena rada od 143 dinara po satu za Udružene sindikate Srbije “Sloga” predstavlja očekivani nastavak života u bedi i siromaštvu i nije produkt dogovora socijalnih partnera u Socijalno – ekonomskom savetu Srbije (SES), već isključivo odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji prikriveno metodom kancelara nastavlja da upravlja vladom i državom, mimo svojih ovlašćenja, direktno kršeći Ustav Srbije“. (Saopštenje Udruženih sindikata Srbije Sloga pogledajte ovde)

Minimalna cena rada po satu od januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara. Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika. Ovim povećanjem minimalna zarada iznosiće  24.882 dinara.

 

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!!!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...