Home » Vesti » Saopštenja » Sindikalna borba preko društvenih mreža ili „fejsbuk sindikalizam“ (ko je koga prodao…)

Sindikalna borba preko društvenih mreža ili „fejsbuk sindikalizam“ (ko je koga prodao…)

Beograd, 11.novembar 2016.godine. I dok se već duže vreme, ne nekoliko dana, sedmica, meseci… već  nekoliko godina, putem društvene mreže Fejsbuk vodi polemika oko uslova za rad policijskih službenika što dobija dimenzije „ozbiljne“ sindikalne borbe, za one koji se „užive“ u tu polemiku, policajci u Srbiji žive u sve težim uslovima.

Sva priča o lošim uslovima za rad, loš smeštaj za policajce angažovane na terenu na posebnim zadacima, loša uniforma, oprema, vozila, loš status u društvu, katastrofalna kaznena politika prema izvršiocima KD-a napada na policajce, loš odnos pojedinih starešina prema policajcima…nekako dobija drugu dimenziju dok se i dalje u prvi plan stavlja umanjenje  primanja odnosno delimično smanjenje čuvene „desetke“, smanjenje plata 10% u sklopu mera štednje kao i nakaradno obračunavanje i isplata nadoknade za dolazak i odlazak sa posla koji su ozbiljno ugrozili ionako loš budžet policajaca i njihovih porodica.

Sve bi to delovalo sasvim drugačije a možda i bezbolnije da su sindikati u MUP bar malo pokazali volje i želje za rešavanje tih problema i sprečavanje urušavanja finansijske sigurnosti policajaca i njihovih porodica, ako već govorimo o finansijskoj stabilnosti države.

E onda,  kao neka  posledica tog i takvog sindikalnog rada ili nerada, pojavljuje se  na delu „fejsbuk“ sindikalizam i polemika uz često teške  i uvredljive reči koje se koriste u međusobnoj komunikaciji, a neretko sa lažnih profila koje uglavnom prave pojedine sindikalne organizacije kako bi veličale tu i takvu sindikalnu organizaciju, očigledno prateći trendove savremene i teške borbe koju predvode takozvani botovi. Samo što ovi „botovi“ koji se kriju iza tih lažnih profila gotovo i neznaju šta su sendviči već lepo žive od sindikalne članarine koju od svojih i usta svoje dece odvajaju zaposleni u nadi da će bar tim novcem da pokrenu vajne sindikalne lidere da se bore za njihova prava. Sa žaljenjem ipak treba gledati te  sindikalne „botove“ jer „čeznu“ za sendvičima dok  se muče po splavovima, elitnim i etno restoranima, sa tompusom u jednoj a skupocenim pićem u drugoj ruci.

No, sve će to narod pozlatiti (čitaj: zaposleni platiti…)

Naravno, dok sindikalni botovi krijući svoj identitet iza nekih „kapetana“,  „pukovnika“, raznih prelepih ženskih imena…kritikujući druge sindikate a hvaleći tobož taj „jedan i jedini pravi sindikat“, zaposleni, prepuni nezadovoljstva, svoj bes i jade pokušavaju da izbace putem društvenih mreža ne gledajući pritom realnost a to je da su te iste društvene mreže i osmišljene da bi se tupila i potpuno zatupila radnička oštrica i pesnica nezadovoljstva ostala u ta četiri zida gde sede  i na toj mreži kojom postaju opsednuti. Naravno da se pritom zaboravljaju iskreni i pravi sindikalni borci koji su prodati za šaku sitnih, ličnih privilegija ili se zaboravlja i to malo dobra koje su pojedini sindikati izborili.

Ako može u poslednjih godinu dana da se bilo šta spomene da je vredno  pohvale  a da je od sindikata došlo na  svetlost družtvenih mreža to je saopštenje jednog od dva reprezentativna sindikata u policiji, Policijskog sindikata Srbije. U saopštenju od 10.11.2016.godine, punom gorčine, sete a i istine, ako bacimo deo saopštenja kroz koji se ta gorčina manifestuje, u nekoliko rečenica PSS zaposlenima i javnosti  objašnjava zašto nema više iskrene i prave sindikalne borbe koja bi dovela do poboljšanja socijalno-pravnog statusa zaposlenih. Možda nije baš previše jasno ali  ko bude imao želje i volje da nekoliko puta pročita sve će mu biti jasno.(saopštenje pogledajte ovde…) 

Novi policijsko sindiklani savez zatražiće i javno objaviti pojedine navode odnosno privilegije koje koriste sindikalci a za uzvrat da ne vide a još manje se bore za rešavanje nagomilanih problema zaposlenih. Za početak tražićemo sve Sporazume koje su potpisali sindikati sa poslodavcem kao i koliko zaposlenih i na koji način je oslobođeno posla i pritom prima platu  zbog te „iskrene“ sindikalne borbe dok ostatak policajaca na terenu pokušva da nadoknadi i taj njihov nerad pored očigledno malog broja direktnih izvršilaca.

No, sve će to narod pozlatiti (čitaj: zaposleni kroz članarinu platiti…).

Novi policijsko sindikalni savez

x

Check Also

Napad na policajca…Da li je dovoljna samo medijska osuda?

Beograd, 23.januar 2017.godine. Da su prisutne negativne tendencije koje se odnose na bezbednost policijskih službenika ...