Home » Vesti » Saopštenja » Sindikalno-politički haos u policiji! A gde je PKU…?

Sindikalno-politički haos u policiji! A gde je PKU…?

Beograd, 25.oktobar 2017.godine. U poslednjih nekoliko meseci politički deo Ministarstva unutrašnjih poslova napravio je svojevrsni sindikalno-politički šou u policiji, očigledno po uzoru na izuzetno gledane emisije tipa „Farma“, „Parovi“ i slično. Poslodavac je uradio ono što je najgore po zaposlene a to je da te iste zaposlene okrene jedne protih drugih preko svojih predstavnika odnosno preko sindikalnih organizacija na taj način sve više urušavajući međuljudske odnose.

            Politički deo MUP-a, u čemu prednjače državni sekretari Miličković i Biljana-Popović Ivković preko sindikalnih organizacija, podelili su zaposlene na pripadnike „dobrih“ i „loših“ sindikata, odnosno na sindikate koji rade po nalogu i želji tih političara u MUP i sindikate koji su od tih istih političara u MUP stavljeni na stub srama uz obavezan atribut „politička“ organizacija.

            I dok su se na jednoj strani, jasno definisali i odvojili poslodavac, jedan reprezentativni sindikat i dva manja, nereprezentativna sindikata, na drugoj strani, na strani zaposlenih se jasno odvojio drugi reprezentativni sindikat i jedan sindikat koji je tek u fazi otpočinjana rada i delovanja. Istine radi postoji i treća, brojčano najveća strana na kojoj su sindikati koji deluju uglavnom na lokalu u okviru svojih sindikalnih jedinica, čvrsto stojeći sa strane.

Na jednoj strani, na strani poslodavca jasno su se stavili Nezavisni sindikat policije-NSP, Nezavisni policijski sindikat Srbije-NPSS i sindikat policije i policijskih starešina. Svima je jedno zajedničko, što više napadati Policijski sindikat Srbije i predsednika Veljka Mijailovića koga često optužuju da se bavi politikom i da je PSS politička partija a ne sindikalna organizacija. No, politički vrh MUP-a našao je kao svoju metu za napade još jednu sindikalnu organizaciju koja je tek u početnoj fazi svog rada i delovanja a to je Novi policijsko sindikalni savez i predsednik Momčilo Vidojević. Jedina je razlika što Mijailovića napadaju sva tri pomenuta sindikata a Vidojevića, pored političke „elite“ u MUP jedino njegovi nekadašnji, dugogodišnji saradnici u NPSS. Razlike skoro i da nema, koriste se ista, prljava i lažna politička oružja a izlaze iz iste kuhinje bez imalo stida. U svim tim saopštenjima koja izdaju ta tri sindikata i državni sekretari MUP-a stoje gotovo iste reči, isti način izgovaranja, iste optužbe, iste laži i obmane…samo su u potpisu različita lica (još Srbija ima Brankovića…). Čak i isti mediji objavljuju ta saopštenja a to su „Informer“, „Blic“, „Pink“ i nedeljnik „Afera“.

I dok se vodi sramna i nikada veća hajka sa elementima ozbiljnog narušavanja međuljudskih odnosa između ove dve „ekipe“, ostalih 20-tak sindikalnih organizacija mudro stoji po strani. Među njima najbrojnija, sindikalna organizacija koja dugo hoda po ivici reprezentativnosti, mudro stoji Sindikat srpske policije.

No, taj sramni „sindikalni rat“ koji su napravili političari ne prezajući da i sami iznose teške optužbe, pozive na linč i pretnje prema policajcima, i nebi bio toliko interesantan za zaposlene da ti isti zaposleni nisu došli u situaciju da PKU za policijske službenike ističe 24.februara 2018.godine odnosno za 4 meseca a da nije sigurno da li će zaposleni u policiji do tada da imaju svoje predstavnike odnosno reprezentativne sindikate?

Više no očigledno, po direktivi nekoga iz MUP-a, Nezavisni sindikat policije objavio je na svom zvaničnom sajtu dopis koji je dobio od Sekretarijata MUP-a gde se vidi da u poslednjih 8 meseci Policijski sindikat Srbije-PSS beleži pad broja članova. U mesecu januaru 2017.godine PSS je brojao ukupno 8.102 zaposlena koji plaćaju članarinu a avgusta meseca, osam meseci kasnije, 7.462 odnosno 640 manje što je pad broja članova za prosečno 80 mesečno. To je za svaku pohvalu da PSS održava ovakav broj članova sobzirom kakav se pritisak vrši na ovaj sindikat i to ne samo od tri pomenuta sindikata već od jednog političkog dela MUP-a.

Sa druge strane, Policijski sindikat Srbije-PSS, dana 13.09.2017.godine podneo je Ministarstvu za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja ZAHTEV ZA ZABRANU RADA NSP-A a dana 19.10.2017.godine, u skladu sa članom 233. Zakona o radu ZAHTEV ZA PREISPITIVANJE REPREZENTATIVNOSTI Nezaviskog sindikata policije (NSP).

Očigledno da ministru Stefanoviću nije dovoljno što nanosi nesagledivu štetu zaposlenima u MUP puštajući najbliže saradnike, političare i državne sekretare Miličković i Popović-Ivković da bestidno napadaju policajce koji su voljom svojih koleginica i kolega na čelo sindikalnih organizacija već ide korak više kako bi naneo još veću štetu zaposlenima kroz verbalni obračun i optužbe sindikata međusobno.

Ti sindikati koji su na strani Stefanovića debelo su nagrađeni za svoju političku poslušnost, za lični interes a ne  interes svojih članova, radnika MUP-a.

No, da li se iza ovih optužbi poslodavca i sindikata na čelu sa NSP kroje oduzimanje statusa reprezentativnosti PSS-u kao kontra potez na zahtev PSS-a za utvrđivanje reprezentativnosti NSP-a ostaje da se vidi u periodu koji je pred nama.

Što se tiče broja članova potrebnih za status Reprezentativnog sindikata, u skladu sa Zakonom o radu potrebno je najmanje 15% od ukupnog broja zaposlenih da su potpisivanjem pristupnice dali legitimitet toj organizaciji. Po poslednje dostupnoj informaciji o broju zaposlenih u MUP-a koji se može nači na strani 76 Informatora MUP-a od 04.04.2016.godine, na osnovu broja zaposlenih koji je u tom trenutku 42.817, za status reprezentativnosti nekog sindikata potrebno je 6.423 zaposlena, odnosno članova tog sindikata.

Što se tiče PSS-a oni po toj računici imaju 1.039 članova više od potrebnog broja. Kako NSP stoji sa brojkama videćemo uskoro.

Igranka na štetu zaposlenih i dalje traje, iz priloženog se vidi da će još dugo trajati.

 

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Lekar, pekar, apotekar…ili policijska akademija! Šta se vrednuje u MUP?

Beograd, 16.januar 2017.godine.Podstaknuti jednim tekstom, tačnije otvorenim pismom koje prethodnih dana kruži društvenim mrežama, a ...