Home » Vesti » Obaveštenja » Sindikat vojske nije odustao od održavanja protesta. Stiže podrška sa svih strana

Sindikat vojske nije odustao od održavanja protesta. Stiže podrška sa svih strana

Beograd, 20.novembar 2016.godine. Vojni sindikat Srbije nije odustao od održavanja protestnog skupa koji je najavio.Podrška vojnicima stiže sa svih strana. Podršku pružaju  sindikati iz policije i udruženi sindikati Srbije Sloga.

Jedini reprezentativni sindikat u vojsci Srbije, Vojni sindikat Srbije, po prvi put u svojoj istoriji, izvodi vojsku na ulicu i protestom  zahteva poboljšanje materijalnog, socijalnog i radnog položaja svojih pripadnika.

Zahtevi koje je ovaj sindikat izneo pred ministarstvo Vojske i Vladu R Srbije, čije neispunjenje je razlog za protset su:

  1. Uskladivanje osnovice za obračun plata profesionalnih pripadnika vojske srbije sa zakonskim minimumom,
  2. Povlačenje iz pravnog saobraćaja sve pravilnike i ostala podzakonska akta vezana za socijalno ekonomski status zaposlenih u sistemu odbrane nastala nakon marta 2015.godine
  3. Obustava reforme vojnog zdravstva i formiranje radno-stručnog tima za izradu modela i plana reforme vojnog zdravstva u čijem će sastavu biti predstavnik zaposlenih-sindikata. Sprečiti gašenje VMA,
  4. Stvaranje uslova za nesmetno sindikalno delovanje u sistemu odbrane, otklanjanje svih posledica dosadašnjeg ometanja i sprečavanja sindikalnog delovanja i odmah otpočeti pregovore za zaključenje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u vojsci srbije.

 

Pisma podrške i potvrda učešća u protestu uputili su i pojedini sindikati policije kao i udruženi sindikati Srbije Sloga. (podršku Sloge pogledajte ovde)

Sindikat ujedinjene policije na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici javno je pružio podršku i najavio učešće u sup_1protestu dok je Sindikat zaposlenih policije takođe uputio pismo podrške i najavio da će uzeti aktivno učešće u održavanju protesta koji organizuje Vojni sindikat Srbije. (pismo podrške pogledajte ovde)

Novi policijsko sindikalni savez u narednim danima doneće odluku o pružanju podrške protestu Vojnog sindikata ili eventualno učešće.

Vojni sindikat Srbije  je planirao da protestni skup održi dana  28.11.2016.godine sa početkom u 11.55 časova na platou ispred Ministarstva odbrane u Beogradu.

Kako se od najave protesta u javnosti pojavljuju zlonamerni komentari i optužbe na račun i zbog protesta Vojsnog sindikata Srbije, podsetićemo Vas šta znače pojmovi ŠTRAJK i PROTEST

PROTEST: oštar, energičan prigovor, javno izražavanje negodovanja protiv čega, izražavanje nezadovoljstva.

ŠTRAJK: organizovana obustava rada u fabrikama i preduzećima u svrhu postizanja nekih prava radnika u odnosu na poslodavca.

 

Novi policijsko sindikalni savez

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...