Home » Vesti » Obaveštenja » “Škode” lepe ali koliko su nas koštale?

“Škode” lepe ali koliko su nas koštale?

          Beograd,23.septembar  2017.godine.Pre samo nekoliko dana MUP je uz prigodnu svečanost i do sada neviđenu „paradu“, samo dan uoči održane parade ponosa, za potrebe patrola na terenu podelio preko 700 novih putničkih motornih vozila. Vozila su prizvođača „Škoda“, tipa „Rapid“ i podeljena su policijskim upravama i to saobraćajnoj policiji i policiji opšte nadležnosti. Gest za svaku pohvalu.

            Kako su iz MUP-a najavili, to je samo deo od ukupno oko 1.200 vozila koliko je MUP planirao da nabavi  za opremanje i efikasnije funkcionisanje patrola policije.

            I dok kruže društvenim mrežama forografije srećnih policajaca koji su imali tu „čast i privilegiju“ da budu baš oni ti koji će preuzeti vozila i kojima će ministar uručiti ključeve, javnost, a polako i zaposleni svode računicu koliko je MUP i građane Republike Srbije koštalo opremanje ovih vozila, ne baš adekvatnih za obavljanje patrolne delatnosti?

U javnost se otvorilo jedno veliko pitanje koje za sobom povlači niz drugih pitanja a to je da li je umesto vozila marke „Škoda“ koja se proizvodi u Republici Češkoj trebalo uzeti vozilo koje se proizvodi u Srbiji u pogonu „Fiat“ i Kragujevcu gde udeo u vlasništvu ima i Republika Srbija i tako ne baš malu svotu novca ostaviti u Srbiji. U vreme krize, kada se radnicima i penzionerima uzima deo primanja pod izgovorom stabilizacije finansija, svako rasipanje novca i odliv iz državne kase itekako utiče na budžet građana.

Prethodnih dana novinari pojedinih medijskih kuća pokušali su od predsednice Vlade R Srbije Ane Brnabić da dobiju odgovor na pitanje „Zašto baš škoda a ne neko drugo vozilo, na primer Fiat“? Novinari a samim tim i javnost ostali su bez adekvatnog odgovora, odnosno dobili su kratak odgovor. Upitana zašto je MUP kupio „škode“ a ne vozila iz kragijevačkog Fijata, Brnabićeva za TV Vojvodina je rekla da  “ Ko je pobedio na javnoj nabavci od njega kupujemo, ne praktikujemo protekcionizam“.

U cilju istine a radi sprečavanja špekulacija i javnog ogovaranja, Novi policijsko sindikalni savez iskoristio je zakonske mogućnosti i u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja uputio  dopis u kome traži da MUP dostavi koliko je koštala nabavka vozila, da li je ispoštovana procedura u vezi nabavke, da li je bilo ponude i drugih proizvođača kao i šta je bilo presudno da se MUP i Vlada R Srbije opredele baš za vozila koje su kupljena. (Dopis koji je Novi policijsko sindikalni savez uputio kabinetu ministra pogledajte ovde)

Odgovor očekujemo u roku od 15 dana jer je to zakonski rok za postupanje po zahtevu. Po dobijanju traženih informacija svaki odgovor objavićemo javno jer građani a posebno zaposleni u MUP imaju pravo da budu upoznati o svim detaljima.

Uostalom, ta su vozila i kupljena sredstvima zaposlenih u MUP jer je samo zaposlenima kroz dvostruko umanjenje primanja odnosno sa 10% umanjenjem plate i oko 10% kroz takozvanu „desetku“ oduzeto sasvim dovoljno novca za kupovinu ovih vozila.

Ostaje otvoreno pitanje da li bi zaposleni, da ih je neko pitao da se izjasne, pristali da od ionako male plate odvajaju za kupovinu službenih vozila pogotovu što retko ko u MUP poseduje i sopstveno vozilo da je mlađe od 10 godina. O novim ni da ne govorimo.

Ostali sindikati u MUP utrkuju se ko će više da pohvali ministra i da mu oda priznanje za ovakav gest.

 

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!!!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...