Home » Vesti » Obaveštenja » Socijalni dijalog ili diktatura??? Pitanje teško a odgovor lak!

Socijalni dijalog ili diktatura??? Pitanje teško a odgovor lak!

Beograd,11.maj  2017.godine.Ministarstvo unutrašnjih poslova raskinulo je Sporazum o uređenju odnosa sa Sindikatom srpske policije.

U obrazloženju se navodi da „SSP ne radi u interesu MUP, već u interesu radnika“ što je još jedan od dokaza da sa trenutnom garniturom vrha MUP nema iskrenog i pravog socijalnog dijaloga sa sindikatima kao predstavnicima zaposlenih već da je na snazi jednoumlje sa vidljivim oznakama diktature i isključivo političkim ciljevima a ne profesionalnim, policijskim interesima a samim tim i interesima građana.

Dolaskom na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova ministra doktorom Nebojše Stefanovića formirana je takozvana Radna grupa za saradnju sa sindikatima koja je više no očigledno, organizujući sastanke sa njima dragim sindikatima jednom mesečno, samo oduzimala vreme predstavnicima sindikata sa ciljem da se što je više uruši sindikalna scena u MUP a zaposleni izgube poverenje u sindikate. Ne pamti se da je sa tom Radnom grupom ni jedan od sindikata bilo šta dogovorio generalno u interesu radnika već su samo pojedinačni slučajevi iznošeni na sto a neki i rešavani, u 15-20 minuta je saopštavano sindikatima da nema para za bilo kakva povećanja i dogovarano je potpisivanje nekakvih Sporazuma kojim su samo vođe sindikata dobijali lične privilegije u vidu kancelarija, oslobađanja od posla ili vozila za vozakanje a poslodavac socijalni mir odnosno još jedan više poslušan sindikat.

No, kada bi neki od sindikata potpisnika Sporazuma iskočio iz okvira poslušnosti, odmah bi na scenu stupile ucene, demonstracija sile i diktatura i došlo bi do jednostranog raskida Sporazuma. To je MUP usavršio na sindikatu NPSS dok je na čelu tog sindikata bio Momčilo Vidojević i to ne jednom već tri puta. Očigledno da utvrde gradivo. Tada je uslov za potpisivanje Sporazuma  i dobijanje „diplome“ poslušnosti tom sindikatu postavljen uslov, bezuslovna smena Vidojevića uz medijsku hajku i iznošenje neistina. Uspeli su u tome zahvaljujući njegovim saradnicima koji su nezakonitom smenom dobili Sporazum i pristupnicu poslušnosti poslodavcu.

Ovaj i slične Sporazume sa sindikatima sa kojima je MUP potpisao Novi policijsko sindikalni savez je po Zakonu o dostupnosti informacijama od javnog značaja dopisom tražio još krajem 2016.godine no nikakav odgovor nismo dobili pa smo se obratili povereniku. MUP svesno rizikuje da plati zakonsku kaznu samo da ne otkrije šta je i kolika cena poslušnosti sindikata prema političkom vrhu MUP koji je politizovao službu kao nikada do sada dok je policiji smanjena plata za oko 20%, smanjene dnevnice na mizernih i sramotnih 150,oo dinara, dok je policajac na najnižoj družtvenoj lestvici…

Po istom scenariju sada je MUP krenuo da dokazuje svoju snagu prema jedinom sindikatu koji u poslednjih nekoliko meseci, a na pritisak zaposlenih i članstva, pokušava da pokaže i dokaže da nisu svi sindikati isti i da ima mnogo bitnijih stvari za rešavanje na relaciji poslodavac-sindikat od ličnih privilegija pojedinaca. E to već dr Nebojiša i njegova politička garnitura neće da dozvoli.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu SSP, MUP je jednostrano izvršio raskid Sporazuma o uređenju odnosa između Ministarstva i Sindikata srpske policije sa obrazloženjem da „SSP radi u interesu zaposlenih a ne u interesu MUP“.

Novi policijsko sindikalni savez je ukazivao na to da vrh MUP na čelu sa ministrom Stefanovićem, već dugo ozbiljno krši Zakon o radu vršenjem klasifikacije na poslušne i neposlušne sindikate, na reprezentativne i nereprezentativne vršeći pritom klasičnu diktaturu nad pravom i pravdom.

Ovaj put, sila se demonstrira prema Sindikatu srpske policije, jedinim realnim sindikatom koji ima velike šanse da u skladu sa Zakonom postane treći reprezentativni sindikat. Ovaj put u stilu „pod mač bato“ stavljen je SSP.

Novi policijsko sindikalni savez pruža punu podršku Sindikatu srpske policije u svom radu i delovanju sa iskrenom željom da dokažu da tim sindikatom ne rukovode sitni interesdžije već policajci sa iskrenim sindikalnim ciljevima.

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!!!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...