Home » Vesti » Obaveštenja » ŠTA SE KRIJE IZA NOVOG ZAKONA O POLICIJI?

ŠTA SE KRIJE IZA NOVOG ZAKONA O POLICIJI?

Beograd, 18.oktobar 2017.godine. Već nekoliko meseci predstavnici pojedinih sindikata u policiji, u svojim „izveštajima sa radnih sastanaka“ sa predstavnicima kabineta ministra, iznose u javnost da se uveliko priprema izmena i dopuna postojećeg Zakona o policiji. Uglavnom, obaveštavaju javnost i zaposlene da je „baš taj predog najbolji“ jer su unete odredbe koje su „baš oni tražili“ ali nigde nema da se taj predlog Zakona obelodani i da kako građani tako i zaposleni vide šta je to toliko „dobro“ pa se krije.

            U međuvremenu, Policijski sindikat Srbije-PSS izneo je u javnost da je došao u posed nacrta izmena i dopuna Zakona o policiji i, za sada jedini od sindikata, izneo ozbiljne primedbe na taj akt.

Kako kažu u PSS-u, moglo bi da se desi da bude dovoljno da živite, radite ili iz nekog razloga boravite u blizini predsednika države, premijerke, ministra odbrane i policije ili bilo koje druge štićene ličnosti pa da policija u skladu sa zakonom ima pravo da utvrdi sa kim živite, da li ste ikada kažnjavani, šta posedujete, ali i šta vam se nalazi u zdravstvenom kartonu. A takva provera do sada se radila samo kad neko želi da se zaposli u MUP-u ili da nosi oružje.

„Kada se vrše bezbednosne provere, neophodna je pisana saglasnost onoga ko daje, što je logično to ima veću zaštitu po zakonu o ličnosti… Međutim, ta saglasnost za ovaj vid provere nije neophodna, građani čak neće ni znati da li će se nad njima vršiti ovaj vid provere“, kaže za TV N1 potpredsdnik PSS Vladimir Pavićević. (Prilog TV N1 pogledajte ovde…)

Nacrt izmena, kažu u PSS-u, daje policiji odrešene ruke i bez sudskog naloga – kada dobije čak i anonimnu prijavu protiv nekog građanina da je izvršio bilo koje krivično delo.

Do sada se nikada nije od javnosti skrivalo donošenje nekog akta kao što se nije skrivalo ni, na primer nabavka novih vozila. Sada je više no očigledno da su došla neka druga vremena. Dolaskom dr Nebojiše Stefanovića ne čelo MUP-a nikada gora vremena po zaposlene nisu bila jer je jedini ministar za čijeg su mandata policiji dva puta smanjena primanja, dnevnice smanjene na ponižavajućih 150,oo dinara, veliki broj časnih i poštenih policajaca napustilo je policiju, jedini je ministar koji je javno, bez dokaza 1.000 samo njemu znanih policajaca nazivao „kriminalcima koje će da protera iz MUP-a“, zajedno sa najbližim saradnicima vrši progon sindikalaca a njegovi najbliži saradnici, državni sekretari MUP-a i visokopozicionirani kadrovi stranke iz koje dolaze, Biljana Popović-Ivković i Milosav Miličković javno pozivaju na progon uz niz uvreda pojedine sindikalne predstavnike.

Da li se iza nacrta novog Zakona o policiji krije dalja nezapamćena politizacija policijske profesije koja je započeta dolaskom Stefanovića na čelo MUP-a ostaje da se vidi kada taj nacrt Zakona o policiji uđe u Skuštinsku proceduru. Ili će možda da bude usvojen „odgovarajućim zaključkom Vlade R Srbije u sklopu realizacije kapitalnih projekata iz oblasi odbrane i bezbednosti“ kao što je Miličković naveo u pokušaju opravdavanja prikrivanja uslova nabavke vozila (dnevni list „Blic“ od dana 26.09.2017.godine….pogledajte ovde)

No, kako bi stali na put pričama tipa rekla-kazala, kao i za nabavku vozila „Škoda“, Novi policijsko sindikalni savez zatražio je od poslodavca da dostavi nacrt izmena i dopuna Zakona o policiji kako bi upoznali javnost i zaposlene u MUP šta ih čeka usvajanjem tog akta. Do dana današnjeg odgovor nismo dobili.

Dopis koji je Novi policijsko sindikalni savez uputio kabinetu ministra pogledajte ovde.

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Policiju čeka novo povećanje plate, ovaj put 9%

             Beograd, 08.novembar 2018.godine. Zaposleni u javnom sektoru sledeće godine ...