Home » Vesti » Saopštenja » ŠTA SE KRIJE OD POLICIJE?

ŠTA SE KRIJE OD POLICIJE?

          Beograd, 14.novembar 2017.godine. Da li se u strogoj tajnosti priprema izmena postojećeg Zakona o policiji i dali će zaposleni u policiji dok je na čelu MUP-a ministar Stefanović dobiti još jedan akt koji ide na štetu zaposlenih, ostaje nam da čekamo i da u neko dosledno vreme vidimo.

          Jedini koji je javno digao glas protiv ovakvog načina donošenja jednog po građane i zaposlene, izuzetno važnog Zakona je Policijski sindikat Srbije.

O tome smo pisali u tekstu koji možete pogledati ovde.

Novi policijsko sindikalni savez pokušao je da iskoristi zakonsko pravo i zatražio je dopisom broj 022/MK.17 od 22.09.2017.godine da MUP dostavi na uvid novi predlog izmene i dopune Zakona o policiji. Iako je zakonski rok da dobijemo odgovor 15 dana odgovor smo dobili posle 40 dana čekanja.

Odgovor koji je Novi policijsko sindikalni savez dobio može se protumačiti po onoj narodnoj „okruglo pa na ćoše“. MUP je odgovorio da se kao radi i kao ne radi na izmenama što je više no očigledno da je želja poslodavca da se u tajnosti i daleko od očiju građana i zaposlenih u MUP donese jedan izuzetno važan akt.

          Iz MUP-a kažu da da se „radi na izmenama i dopunama Zakona o policiji, da su u rad uključene organizacione jedinice Ministarstva čiji predstavnici daju svoje predloge i iznose primedbe na ponuđena rešenja, te u tom smislu rad na izmenama i dopunama još uvek nije okončan odnosno nije sačinjen predlog za izmene i dopune“.

          „Stim u vezi a imajući u vidu odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja obaveštavamo Vas da predlog za izmene i dopune Zakona o policiji još uvek nije sačinjen te da ovo Ministarstvo ne raspolaže traženom informacijom odnosno kopijom dokumenta koji sadrži traženu informaciju“-stoji dalje u odgovoru koji je dostavljen.

          U odgovoru koji je dostavljen Novom policijsko sindikalnom savezu jasno se vidi da poslodavac ne pridaje važnost predstavnicima radnika odnosno sindikatima jer u izradu Zakona i predloge za izmene nije navedeno da su uključeni bilo koji od sindikata. Još jedan dokaz da trenutno u MUP vlada jednoumlje i samovolja pojedinaca bez obzira na opšti interes odnosno interes radnika i građana.

          Samim tim navodi pojedinih sindikata od pre par meseci da su „baš njihovi predlozi usvojeni kao pravi i najbolji“ nisu tačni jer se iz odgovora predstavnika MUP-a vidi da sindikate ne pitaju za donošenje bilo kog akta.

          Po svoj prilici, kako uskoro ističe PKU za policijske službenike, ministar Stefanović sa svojim političkim saradnicima izradiće novi PKU i samo ponuditi na potpis pojedinim sindikatima koji će, sobzirom da su debelo zaduženi, morati na sav glas da pravdaju da je to „najbolji mogući PKU za zaposlene u MUP“

 

Vaš Novi policijsko sindikalni savez!

x

Check Also

Lekar, pekar, apotekar…ili policijska akademija! Šta se vrednuje u MUP?

Beograd, 16.januar 2017.godine.Podstaknuti jednim tekstom, tačnije otvorenim pismom koje prethodnih dana kruži društvenim mrežama, a ...