Home » Vesti » Saopštenja » UGS Nezavisnost-svi nezadovoljni ali…???

UGS Nezavisnost-svi nezadovoljni ali…???

Beograd, 16.novembar 2016.godine. Danas su predstavnici jedne od dve reprezentativne sindikalne centrale  u R Srbiji, UGS Nezavisnost,  održali konferenciju za medije.

Tema konferencije za medije „vraćanje otetog“ odnosno nezadovoljstvo odnosom Vlade R Srbije prema problemima zaposlenih u Javnom sektoru, različito povećanje plata bez jasnih kriterijuma kao i zahtev za vraćanje umanjenja penzionerima i zaposlenima.img_20161116_110316_resized_20161116_031229764

Na samom početku konferencije prisutnima se obratio potpredsenik UGS Nezavisnost prof.dr. Zoran Stojiljković koji je istakao da bi voleli da ima više para u budžetu za povećanje plata i penzija ali i to da je Fiskalni savet izneo da je umanjenjem plata i penzija za oko 2.000.000 došlo do uštede između 500-600 miliona eura a da nevraćanjem kredita i neracionalnim gazdovanjem godišnje država gubi oko 2,5 milijarde eura.

„Politikanja parcelisanja u Javnom sektoru nije dobra, nekima dati a nekima nedati je neracionalno. Poruka vlasti je da ako ste primali po partijskoj osnovi i doveli do toga da ima viška zaposlenih te ako je potrebno otpuštanje, da to uradite obrnutim redom odnosno otpustite prvo one što ste poslednje naprimali jer su baš ta njihova radna mesta višak odnosno izmišljena radna mesta“-istakao je Stojiljković.

Potom su se redom prisutnima obraćali predstavnici zaposlenih u Javnom sektoru koji su izneli veliko nezadovoljstvo odnosom Vlade R Srbije prema zaposlenima u Javnom sektoru i penzionerima kao i da nema pravog i iskrenog dijaloga između Vlade i sindikata odnosno zaposlenih.

Milorad Panović iz sindikata zaposlenih u industriji i rudarstvu istakao je da su zaposleni u tom sektoru nezadovoljni odnosom prema njima te da za neuređenje poreskog sistema i fiskalne politike netreba kriviti radnike već Vladu koja vodi državu.img_20161116_110257_resized_20161116_031229161

„Vrlo smo daleko od uređene države jer još nema odgovornosti pojedinaca za pljačkaške privatizacije. Mi smo Vladi R Srbije uputili određene zahteve i ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni u narednom  periodu organizovaćemo kampanju „vraćanje otetog“ i otpočećemo pripreme za obustavu rada i štrajk“-izneo je Panović.

Predsednik sindikata penzionera Miloš Grabundžija istakao je  da  u Srbiji trenutno ima 1.726.000 penzionera te da ako je došlo do konsolidacije finansija kao što je istakao premijer Vučić samim tim treba i da se vrate plate zaposlenima kao i penzije.

„Mi smo tražili da se od 01.11.2016.godine ukine Zakon kojim su smanjene plate i penzije i da se penzionerima daju hartije od vrednosti sa uračunatom kamatom koje bi penzioneri mogli prodati na berzi i samim tim bi oživelo finansijsko tržište. Od toga bi država imala višestruku korist jer pored oživljavanja tržišta država bi se zadužila kod svojih građana po mnogo povoljnijim uslovima no kod poslovnih banaka“-rekao je Grabundžija.

Grabundžija je takođe izneo i da je Ustavni sud prilikom postupanja po inicijativi koju su podneli, uz pomoć izvršne vlasti odbio tu inicijativu te da će morati da tuže svoju državu međunarodnom sudu u Strazburu. Takođe je izneo da se za političke partije nikada više novca nije izdvajalo no sada što se vidi i po tome da su za samo 4 godine dva puta organizovani izbori preko kojih političke partije uzimaju pare od građana.

Predstavnici sindikata izneli su da su 2014.godine penzioneri i zaposleni u Javnom sektoru pokazali socijalnu odgovornost prilikom umanjenja primanja te da sada očekuju da i država uzvrati socijalnu odgovornost i da vrati plate na nivo pre smanjenja i da se otpočne iskren i kvalitetan socijalni dijalog kako bi se iznašle mogućnosti da se dodatno uvećaju plate i penzije.img_20161116_110243_resized_20161116_031226196

Predstavnica sindikata pošte Srbije istakla je da su uslovi za rad zaposlenih u Poštama veoma teški, da rade pod pritiskom i da sa postojećim brojem radnika nemogu da pokriju obim posla što dovodi do toga da zaposleni napuštaju radna mesta a da zbog zakona o zabrani zapošljavanja nemaju mogućnost prijema novih radnika. Prijemom novih radnika stekli bi se uslovi da se od pošta Srbije slije još veći novac u budžet te su zahtevali da se ukine Zakon o zabrani zapošljavanja u Javnom sektoru.

Na kraju, predstavnici zaposlenih okupljeni u granskim sindikatima UGS Nezavisnost izneli su da će u narednom periodu organizovati proteste i zahtevaju da njihovi predstavnici koji sede u Socijalno-ekonomskom savetu ne dozvole da UGS Nezavisnost bude ikebana i skup klimoglavaca već da istaknu jasno nezadovoljstvo ovakvim odnosnom prema zaposlenima, penzionerima i građanima R Srbije.

Na kraju, može se doći do zaključka da su svi nezadovoljni ali bi svi da ćute ili da se neko drugi bori i izbori za njihova prava.

Novi policijso sindikalni savez!

x

Check Also

Napad na policajca…Da li je dovoljna samo medijska osuda?

Beograd, 23.januar 2017.godine. Da su prisutne negativne tendencije koje se odnose na bezbednost policijskih službenika ...